Celebra armată de teracotă din China este o colecție de sculpturi din teracotă reprezentând armatele lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei. Este o formă de artă funerară îngropată împreună cu împăratul între 210–209 î.Hr. Scopul acesteia era de a-l însoți și proteja pe împărat în viața de apoi.
Descoperirea sculpturilor datează din anul 1974 când niște fermierii locali din Xi’an au găsit din întâmplare niște cioburi din ceramică pe locul unde astazi se găsește Mausoleul Qin Shi Huang. În anul 1987, Mausoleul Qin Shi Huang și armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal.
Estimările din 2007 au fost că cele trei gropi care conțineau Armata de teracotă dețineau peste 8.000 de soldați, 130 de care cu 520 de cai și 150 de cai de cavalerie.
Statuile din teracotă dezvăluie multe despre tehnologia, armata, artele, cultura și armata Imperiului Qin.
Figurile sunt în mărime naturală
Statuile din teracotă sunt în mărime naturală și variază de la 1.75 m la aproximativ 2.00 m (ofițerii și generalii sunt de obicei mai înalți). Ele variază și în uniformă și coafură în funcție de rang. Figurile includ de asemenea războinici, care și cai.
În mod uimitor figurile nu sunt identice
Fețele lor par să fie diferite pentru fiecare figură în parte,totuși, oamenii de știință au identificat aproximativ 10 forme de bază ale feței. Fiecare războinic are trăsături faciale unice. Infanteria, arcașii, generalii și cavaleria sunt diferiți în expresie, îmbrăcăminte și coafuri.
Peste 700.000 de muncitori au avut nevoie de aproximativ 40 de ani pentru a finaliza statuile
Construcția Războinicilor de teracotă a început în 246 î.Hr., când Qin Shi Huang a preluat tronul statului Qin ( la vârsta de 13 ani), și s-a încheiat în 206 î.Hr., la 4 ani după moartea lui Qin, când a început dinastia Han.
Peste 700.000 de muncitori au lucrat non-stop timp de aproximativ 40 de ani pentru a finaliza armata de teracotă și complexul de morminte.
Nu doar soldați
Muzicieni, acrobați și concubine din teracotă au fost găsiți în gropi recente, precum și unele păsări, cum ar fi păsările de apă (rațe, etc). Se credea că obiectele precum statuile pot fi animate în viața de apoi și astfel împăratul Qin dorea să aibă exact același stil de viață, servicii și armată măreață și dincolo.
Mii de ani mai târziu, soldații sunt încă în picioare și prezintă un nivel extraordinar de măiestrie de acum 2.200 de ani.
În septembrie 1987, armata de teracotă a fost lăudată și numită drept a opta minune a lumii de către fostul președinte francez Jacques Chirac.
Acesta a afirmat că putem spune că descoperirea Armatei de teracotă este al optulea miracol al lumii. “Nimeni care nu a văzut piramidele nu poate pretinde că a vizitat Egiptul, iar acum eu aș spune că nimeni care nu a văzut aceste figuri de teracotă nu poate pretinde că a vizitat China.”
De-a lungul timpului, un număr restrâns de statui din Armata de Teracotă au fost expuse în diferite galerii și muzee din lumea întreagă. În anul 2013 acestea au fost expuse și la noi în țară vreme de câteva luni, în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.