Numărul 13 și pisica neagră pun pe fugă lumea occidentală. Cifra 13 este cel mai de temut număr, considerându-se că aduce ghinion. Prin urmare, multe companii aeriene fie nu au locul 13 în avioane, fie nu vând bilete pentru acesta, devenit spaima turiștilor cu frică de zbor. În unele clădiri nu există etajul 13 în lifturi. Însă în data de 13 au avut loc, deopotrivă, atât nenorociri, cât și întâmplări frumoase. Superstițioșii sunt însă greu de convins că 13 nu le poartă ghinion, și că la mijloc este vorba de fapt doar despre niște coincidențe stranii.
Teama de această cifră s-a transformat, pentru mai mult de jumătate din omenire, într-o adevărată fobie, denumită de specialiști ”triskaidekaphobia”, cuvânt creat în 1911. De pildă, Winston Churchill, fostul prim-ministru al Regatului Unit, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, refuza cu îndârjire să se așeze pe rândul 13, la teatru, sau în avion.
Superstițioșii se feresc de numărul 13, prin urmare companiile și producătorii folosesc un alt mod de numerotare sau de etichetare, iar hotelurile și clădirile înalte nu au acest indicator, în lifturi. În numerologie, numărul 13 nu este nici de data aceasta prea prietenos, căci indică o datorie karmică, persoanele care rezonează puternic cu numărul 13 având în urmă ceva nerezolvat, iar acum, în această viață, ceva de achitat.
Chiar și celebra lucrare ”Cina cea de Taină”, celebra pictura murală a lui Leonardo da Vinci, realizată între 1495 și 1498, i-a pus pe gânduri de superstițioși. La ultima cină a lui Iisus Hristos, cea de-a 13-a persoană aflată la masa, apostolul Iuda, avea de altfel să îl trădeze pe Iisus.
Cifra 13 a fost cu ghinion și pentru templieri cavaleri. Pe data de 13 octombrie 1307, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea cavalerilor templieri, majoritatea cavalerilor fiind torturați și uciși.
În Islamul Shia, 13 semnifică a 13-a zi a lunii Rajab (calendarul lunar), care este nașterea lui Imam Ali. 13 este de asemenea un total de 1 profet și 12 imami din Școala Islamică a Gândirii.
Cu toate acestea, în islamul sunit, numărul 13 nu are nici o semnificație simbolică.
Se spune că aparițiile Fecioarei la Fátima ar fi avut loc în a 13-a zi din șase luni consecutive.
Dar nu în toate țările există teama de acest număr aparent blestemat.
Iată că, în Italia, spre exemplu, cifra 17 este cea considerată ca aducătoare de ghinion.
Sportivii se împart în două tabere
Dar și în competițiile sportive, cifra 13 a fost adesea exclusă, nefiind utilizată în Formula 1, în perioada 1977- 2013. În triatlon, numărul 13 nu este utilizat. În baschetul colegiului masculin din Divizia I NCAA, echipelor li se permitea să ofere burse doar pentru 12 jucători. Iată însă că, la rugby, fiecare echipă are 13 jucători pe teren, în orice moment. Iar în uniunea de rugby, tricoul numărul 13 este purtat de centrul exterior.
În cultura chineză cifra13 are conotații pozitive
Există o serie de teorii cu privire la motivul pentru care numărul treisprezece a fost asociat cu ghinionul, dar niciuna dintre ele nu a fost acceptată. În cultura chineză, cifra 13 are conotații pozitive. Verbul” a trăi” se scrie în chinezește asemănator cifrei 13. În Israelul vechi, 13 era un număr sfințit. La vârsta de 13 ani, un băiat a fost (și încă este) inițiat în comunitatea evreilor adulți. Treisprezece a fost, de asemenea, de bun augur pentru egipteni, care credeau că viața are 13 etape, ultima dintre ele fiind moartea, trecerea la viața eternă. Treisprezece este cu siguranță un număr esențial feminin – numărul mediu de cicluri menstruale într-un an. 13 este de asemenea numărul norocos al Marii Zeițe.