Din punct de vedere al fumatului, oamenii se împart în două grupe: fumători și nefumători. Unii fumători ar dori să fumeze pretutindeni și oricând îar majoritatea nefumătorilor ar prefera să nu se fumeze deloc, nicăieri. Ca oricare altă manifestare publică în societate, fumatul are propriile sale reguli de etichetă care trebuie respectate de ambele grupe. Cel mai important aspect de reținut este respectul față de decizia fiecăruia și politețea exprimată față de oamenii din jur.
Deși efectele nocive ale fumatului asupra sănătății sunt binecunoscute în egală măsură atât de către fumători cât și de către nefumători, nu este considerat un gest politicos ca cei care nu fumează să țina “morală” persoanelor care aleg să fumeze, deși sunt bine intenționați. De asemenea, se cade ca atunci când o persoană fumătoare se află în prezența unor nefumători, să ceară politicos permisiunea acestora de a aprinde o tigară.
În cartea ABC-ul comportării civilizate de Nicolae Armeș, sunt descrise anumite situații în care fumatul nu este permis conform regulilor de etichetă:
- Acolo unde există o inscripție în acest sens
- Acolo unde nu există o inscripție, însă bunul simț dictează să nu se fumeze ( benzinării, spitale, stații de autobuz)
- Când intrăm într-o locuință sau într-un birou
- În camera unui bolnav
- În timpul mesei
- Pe stradă
Sunt de asemenea descrise și situații în care fumatul este permis, dar cu respectarea anumitor reguli:
“Când mergem în vizită , nu se cade, imediat cum intrăm , să ne aprindem țigara. Vom aștepta cel puțin 10 minute, și dacă între timp gazda nu ne-a servit cu țigări putem cere permisiunea de a fuma.
Nu este elegant să aprindem țigară de la țigară.
Când suntem în vizită la o persoană mai în vârstă și nu suntem tratați de aceasta cu țigări, ne vom abține pe cât posibil să fumăm.
Trebuie să avem, întotdeauna, propriile țigări. Din țigările gazdei sau ale unei alte persoane putem să ne folosim, eventual, de două, trei ori.
La el acasă, bărbatul va oferi mai întâi femeilor invitate și apoi soției sale. Focul va fi oferit în aceeași ordine.
Femeia nu va oferi foc bărbatului
Când o femeie dorește să-și aprindă o țigară și scoate bricheta, bărbatul i-o poate lua înainte oferindu-i el focul.
Gazdele nefumătoare nu pot interzice fumatul și nici nu au voie să se plângă din cauza fumului. Dimpotrivă, trebuie să pregătească suficiente scrumiere și țigări pentru invitați.
Într-o vizită nu se fumează țigară de la țigară.
Nu este politicos să conversăm sau să salutăm cu țigara în gură , după cum nu este frumos să suflăm fumul în fața interlocutorului, vecinului sau persoanei din imediata noastră apropiere.”
(ABC-ul comportării civilizate, Nicolae Armeș, Editura Ceres, Colecția Caleidoscop, 1990)