Cu o zi înainte de duminica Rusaliilor (Pogorârea Sfântului Duh), se sărbătorește Sâmbăta Morților sau Moșii de vară. În această zi, în bisericile ortodoxe, au loc Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a morților.
Moșii de vară în 2021 pică în data de 19 iunie.
Tradiția de a da de pomană în Sâmbata Morților pentru cei care nu mai sunt printre noi este una foarte veche și încă se păstrează peste tot în România.
Moșii de Vară: porţile cerului sunt deschise timp de 50 de zile
Se spune că între Joia Mare și până la Rusalii porțile cerului sunt deshise pentru 50 de zile. Sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare, zboară slobode prin locurile în care au trăit, iar în Sâmbăta Rusaliilor se întorc în lumea cealaltă.
La sărbătoarea Moşilor de vară, aceștia aşteaptă să primească ofrande din partea celor vii şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii vor rămâne supăraţi. Tradiţia spune că, atât în lumea satelor cât şi în mediul urban, ofrandele se împart în special persoanelor sărace cât şi străinilor şi nu este încurajat schimbul de pomeni între rude.
Moșii de Vară- Sărbătoarea de pomenire a morților
De Moșii de vară se împarte mâncare în vase de lut, porțelan sau lemn și lapte, suc sau vin în căni împodobite cu fori de tei sau cireșe. Vasele, cănile și lingurile trebuie să fie neapărat noi, cumpărate special pentru această ocazie. De la tradiția de împodobire a cănilor cu cireșe sărbătoarea mai este cunoscută și cu denumirea de Moșii de cireșe.
Prin tradiţie se spune, de asemenea, că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, iar în Muntenia această masa de pomană caldă se mai numește și “aburel”.
Ritualul de comemorare continuă în cimitire: mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Credincioşii aprind lumânări şi aceste surse de lumină sunt lăsate să ardă pe parcursul ritualului de pomenire.
Superstiții de Moșii de Vară- Ce nu e bine să faci în Sâmbăta Morților
- În Sâmbăta Morților nu se fac treburi casnice. În mod special se spune că nu este bine să speli rufe în această zi pentru că morții vor primi de pomană lăturile.
- În acestă sâmbătă, nu este bine să treceţi printr-o răscruce de drumuri în locuri singuratice şi nici să mergeţi seara la fântână pentru că se spune că pe acolo trec duhurile rele şi veţi avea tot felul de necazuri.
- Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.
- În această zi se culeg frunze de nuc și de pelin care se sfințesc la biserică în duminica mare a Pogorârii Sfântului Duh, după care se pun la uși, ferestre, streșini, pe masă și în pat (sub pernă), având rol protector.
- Pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat, gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.