În ziua imediat următoare botezului are loc o baie ritualică a bebelușului cunoscută și sub denumirea de “scoatearea din mir” a copilului. Aceasta se realizează de către nașă alături de mama copilului și în unele cazuri și moașă.
În timpul ritualului îmbăierii, lumânarea de botez trebuie să rămână aprinsă, iar la sfârșit această se stinge fie de tavan, fie de tocul ușii. Mai apoi, lumânarea se despodobeşte de toate elementele decorative și se păstrează într-un loc uscat în poziție dreaptă.
Ce trebuie să se pună în apa din baia de a doua după botez
În apa primei băi tradiția spune că se pun diferite obiecte, fiecare simbolizând trasături pe care copilul le va avea în cursul vieții :
- Busuioc sau petale de flori – ca să fie atrăgător copilul, mai ales dacă este fată
- Grâu – să fie cinstit
- Mărar – să fie plăcut ca mărarul în bucate
- Mentă și romaniță – să crească ușor și să fie sănătos
- Mac – că să doarmă bine
- Semințe de cânepă – ca să crească repede
- Pene – să fie ușor ca pana
- Apă sfințită – pentru a fi curat și pur precum aceasta
- Lapte dulce – să fie alb ca laptele
- Miere – pentru a fi dulce
- Ouă – să fie sănătos și plin că oul, care trebuie să rămană întreg
- Bani, bijuterii – pentru ca în viaţă copilul să aibă parte de avere și noroc
- O verigheta sfințită- pentru a avea noroc în dragoste și căsnicie
În tradiția populară, moașa se duce și pune apa de la baia copilului la rădăcina unui copac pentru a crește copilul frumos și sănătos că pomul respectiv.
Copilul se unge apoi cu ulei sfințit de la botez pe la încheieturi, urechi, nas, subraț, talpi și în cap. Acest obicei sugerează că pruncul va avea o piele catifelată toată viața. Se îmbracă apoi complet cu hăinuțelele noi aduse de către nași.
Ce trebuie sa aibă nașa la băița de a doua zi
Pentru ritualul băiței de a doua zi de după botez nașa pregătește pentru copil un rand de hăinuțe noi din cap până în picioare: body, șosete, încălțări, căciulița dar și alte hainuțe la alegere. De asemenea aceasta mai aduce o păturică, un prosop sau jucării pentru cel mic.
To în mod tradițional, finii oferă de asemenea nașei un prosop și un săpun dar și alte cadouri.