Ochiul Turcesc, Ochiul Albastru sau Ochiul Rău ( The Evil Eye) . Șansele să fi văzut acest simbol al ochiului albastru în amulete, obiecte de tot felul sau bijuterii sunt destul de mari, mai ales dacă ați mers în Turcia sau Grecia, dar nu numai.
În Turcia, amuleta poate fi văzută agățată deasupra ușilor, la intrare în birouri, chiar și atârnată în mașini. Mămicile le agață bebelușilor în piept acest ochi albastru. Amuleta este prezentă sub diferite forme, însa de cele mai multe ori ea este rotundă. Denumirea turcească data acestei amulete este ” Nazar Boncuğu” care în traducere înseamnă “mărgele de ochi răi”.
Semnificația ochiului albastru turcesc
În credința poporului turc, „ochiul rău” te protejează de toate energiile negative, îți protejeaza casa, biroul și pe cei iubiți. Te ferește de energiile ochilor răi sau, cum se spune la noi, “de deochi”. Se spune că în momentul în care ai asupra ta acest talisman energiile negative sunt îndreptate înapoi către persoana care le-a generat.
În cultura turcă străveche, ochiul era pictat cu cele mai senine nuanțe de albastru și avea misiunea să protejeze oamenii de duhurile rele. Culoarea albastră provine probabil din influența bizantinilor în care albastrul, culoarea cerului și a apei, era sacru. Simboliza infinitul, divinul, spiritualul și, de asemenea, evoca pace și calm.
Amuleta este și astăzi realizată din sticlă, într-o combinație de albastru deschis și albastru închis, cuprinzând niște cercuri concentrice în formă de lacrimi cu negru, alb sau auriu.
În cazul în care Nazar Boncuğu se rupe sau se fisurează, înseamnă că talismanul și-a îndeplinit îndatoririle și a absorbit un ochi rău, deci trebuie înlocuit imediat.
De asemenea, se spune că pentru ca Nazar Boncuğu să fie eficient, trebuie cumpărat de către o persoană cu intenții pure. Acesta este un cadou pe care bunicile din Turcia îl fac adesea cadou nepoților lor. Negustorii îl strecoară adesea clienților în geantă sau buzunar și este un cadou frumos de adus înapoi din Turcia pentru cineva drag de acasă.
Originile simbolului ochiului rău
Deși astăzi îl întâlnim cel mai mult în Turcia, simbolul ochiului care protejează împotriva ochiului rău este mult mai vechi, mergând în urmă cu aproximativ 3000 de ani. Se spune că ideea de „Nazar Boncuğu” poate fi urmărită chiar până în Egiptul antic, unde se credea că ochiul zeului Horus avea puteri magice de protecție și apare frecvent în arta egipteană antică. A fost unul dintre cele mai frecvente motive pentru amulete, rămânând în uz din Vechiul Regat până în perioada Romană (30 î.Hr. – 641 d.Hr.).
Aproape fiecare civilizație, din India până în Europa, a încercat să exprime această superstiție folosind diferite amulete și simboluri.
Grecii antici îl pictatau pe prova navelor lor pentru a-și proteja bărcile de mânia lui Poseidon.
Credința în forța asociată ochiului rău este răspândită de asemenea și în cultura iudeo-creștină fiind citată și în Vechiul Testament:
“Căci dinăuntru, din inima oamenilor, ies gândurile rele, preacurviile, curviile, uciderile, furtișagurile, lăcomiile, vicleșugurile, înșelăciunile, faptele de rușine, ochiul rău, hula, trufia, nebunia. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru și spurcă pe om.” – Marcu, 7:21, 22
Legenda lui Nazar, ochiul rău, în Turcia
În credința populară turcească există această legendă care spune că la un moment dat, în mijlocul mării, se afla o stâncă imensă de neclintit. Nici cu ajutorul a o sută de oameni stânca nu a putut fi mișcată sau spartă. La marginea mării era un orașel unde traia un bărbat despre care se spunea că avea “ochiul rău” (Nazar). Oamenii din oraș l-au adus pe acest om în fața stâncii și acesta, uitându-se la ea, a exclamat: “Dumnezeule! Ce stâncă mare!” În momentul în care a rostit asta, s-a văzut o fisură, s-a auzit un zgomot puternic și stânca s-a crăpat.
Astfel, în Turcia, când ceva nu merge bine pentru cineva, ei spun că „Nazarul” l-a atins: „Nazar değdi”.
Nazarul în lume
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au crezut în deochi, sau în forța “ochiului rău”. Talismanele create pentru a feri de deochi pot fi întâlnite în Armenia, Turcia, Egipt, Irak, Iran, Liban, Maroc, Grecia, Spania sau Mexic.
Nazarul este întâlnit în întreaga lume, cu diferite denumiri, simbolizând același lucru
- A fost numit malus de către romani.
- Grecii îl numesc baskania.
- Persii îl numesc chesm nazar sau nazar ghorboni.
- Nazarul a fost numit mallochio de către italieni
- Spaniolii l-au numit mal ojo care înseamnă ochi rău sau rău.
- În ebraică se numește ayin hara