Data de 8 septembrie este marcată în calendarul religios cu cruce roșie și este ziua când se prăznuiește Nașterea Maicii Domnului. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Maria Mică.
Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare mare a anului bisericesc (anul bisericesc începe la 1 septembrie) și se sărbătorește atât de către Biserica Ortodoxă cât și de cea Catolică.
În Biserica Ortodoxă, Sfânta Fecioara Maria este cunoscută sub numele de Maica Domnului, iar în cult întâlnim numirile: Preasfanta, Preacurata, Preabinecuvântata, Slăvita Stăpâna Noastra, de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria.
Maica Domnului a fost rodul rugăciunilor neîncetate ale Sfinţilor şi Drepţilor Ioachim şi Ana din Nazaret. Din cauza lipsei de copii, Ioachim si Ana erau priviţi ca fiind blestemaţi de Dumnezeu. Însă, Dumnezeu a ascultat rugăciunile lor şi a trimis pe îngerul Său să le dea vestea că vor avea un copil care va da trup omenesc lui Dumnezeu Fiul. Din acest motiv, Sfânta Fecioara Maria se bucură în Biserica noastră şi în inimile credincioşilor de un cult deosebit, de o supramărire şi supravenerare, fiind socotită mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii, adică decât toţi îngerii. Deşi se bucură de o astfel de cinstire, toată viaţa sa a stat sub semnul discreţiei, al smereniei.
Maria este chipul bunătăţii si al harului lui Dumnezeu. Ea a primit puterea de la Tatăl, ca fiică a Lui, să săvârşească pe pământ ca Maică ceea ce Dumnezeu săvârşeşte în cer ca Tată; a luat înţelepciunea de la Fiul, ca Maică a Lui, ca să găsească calea de a împaca cerul cu pământul, pe Dumnezeu cu omul. A luat şi bunătatea şi harul de la Duhul Sfânt, ca mireasă a Lui, ca să împartă tuturor creaturilor, cereşti și pământeşti, darurile şi harurile ei duhovniceşti.
Sfânta Fecioară Maria a fost o persoană desăvârşită încă de când s-a născut, aşa cum li s-a vestit Sfinților și Drepţilor Părinţi Ioachim şi Ana.
Ea este cea care a făcut pământul cer, pe Dumnezeu Fiu al omului, iar pe oameni fii ai lui Dumnezeu, şi prin a cărei naştere în feciorie ne-a fost dăruită viaţa veşnică.
Sfânta Maria Mică. Tradiții și obiceiuri pe 8 septembrie
În dimineaţa sărbătorii, se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pe ocrotitoarea tututor credincioșilor să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în acest an.
În ziua praznicului, creştinii păstrează tradiția de a aduce la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire, credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor : spor, armonie şi iubire.
În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă momentul în care toamna începe să îşi intre în drepturi. Sărbătoarea marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă şi anunţă începutul unor activităţii precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, semănatul grâului sau culesul viilor.
Iată ce este bine să faci și ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului:
- În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.
- Dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.
- De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
- În ziua de 8 septembrie bărbații nu fac treabă prin gospodărie iar femeile nu trebuie să spele sau să coasă.
- De asemenea, în credința populară se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, deoarece acest lucru aduce ghinion şi boală.
În România, peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria.
Fie ca Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească, să vă călăuzească pașii și să vă lumineze calea! La mulți ani, tuturor celor care-i poartă numele!