Dacă în prezent pentru noi zilele săptămânii sunt simple noțiuni de măsurare a timpului, de raportare la mersul la serviciu versus weekend și zile libere, potrivit calendarului popular al românilor din secolul trecut acestea aveau semnificații aparte și activitățile zilnice se programau în funcție de aceste credințe.
Luni, prima zi din săptămână . Superstiții și tradiții
În calendarul popular al românilor ziua de luni era bărbat şi era considerată o zi bună pentru începutul tuturor lucrurilor.
În popor se credea că norocul sau ghinionul pe care îl ai Luni te va urmări toată săptămâna, de aceea e bine să știi cum să atragi soarta cea bună și cum să te ferești de nenoroc
Se zice că așa cum îţi merge lunea, îţi merge toată săptămâna, şi mai ales lunea cea dintâi la începutul lunii.
- Lunea nu se dau bani, numai se iau. Luni să nu dai nimic din casă, că dai toată săptămâna şi nu se ţine lucrul în casă. Luni, dacă dai ceva din casă, poate să-ţi ieie acela tot sporul şi norocul, dacă îţi ia la începutul săptămânei
- Nu e bine să te tunzi, să te bărbierești sau să îți tai unghiile în ziua de luni. Toate aceste părți ale corpului sunt încărcate cu energia benefică pe care trebuie să o folosești luni, nu să o risipești, altfel se va risipi și bafta ta.
- Luni să postești pentru viață și o să ai zile lungi; e de mare ajutor pentru noroc și orice, pentru sănătate la om și la vite, dar, de se înfruptă, omul se îmbolnăvește. Cine postește lunea va avea noroc și i se îndeplinește orice dorință.
- De primești bani lunea, e semn bun
- Babele descântă în zilele de post sau de sec (lunea, miercurea și vinerea), ca să sece boala
- Copilul născut lunea are noroc şi viaţă îndelungată.
- Cere lunea ceva de împrumut – bani sau un obiect către îți trebuie- că să ai noroc la căpătuială.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago arată că ziua de luni este cea mai grea zi a săptămânii. Potrivit studiului, prea mult somn în weekend aduce un început de săptămână dificil, multe persoane fiind obosite până miercuri.
Orele bune in zilele de LUNI sunt între 7 :30-9:00 si cele rele între 13 :30-15:00
Marti, o zi încărcată de superstiții
Se spune că marțea se adună trei ceasuri rele !
În calendarul popular al românilor Marţea era bărbat, dar era o zi proastă şi rea în care nu se începeau lucruri noi. „Marţea nu-i de spor, nici de-ajutor”, gândeau ţăranii români în urmă cu un veac.
Potrivit credintelor romanesti, marti exista trei momente nefaste care insumate fac trei ceasuri, iar acestea se petrec nu numai marti, dar și sâmbăta. Credinta ca 13 aduce ghinion este una de import, potrivit sefului sectiei de Documentare si Valorificare de la Muzeul Taranului Roman, Carmen Mihalace.
Cu toate acestea, exista credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia
Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, și țăranii nu semănau niciodată în această zi, ca să nu își strice recoltele. Era și o vorbă: ‘marțea nu-i de spor, nici de ajutor!’
Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.
Meteorologii britanici au descoperit ca cea mai ploioasa zi din saptamana este martea. Studiul in urma caruia s-a descoperit ca martea este cea mai ploioasa zi din saptamana a fost realizat pentru Festivalul Stiintei Manchester.
Orele bune in zilele de MARTI sunt între 15-16.30 si rele între 12-13.30
Miercuri, zi de post
În calendarul popular al românilor Miercuri era femeie şi era considerată o zi bună. Era ziua în care ţăranii posteau pentru Maica Domnului, ziua în care se puneau cloşti şi în care se începea aratul.
- Miercurea era ziua în care ţăranii credeau că s-a născut Soarele.
- Miercurea este considerată o zi curată și binefăcătoare, prielnică muncilor în afara casei (semănat, arat, cosit).
- Despre persoanele născute miercurea se spune că sunt active și puternic ancorate în realitate, loiale, dar și intolerante.
Orele bune in zilele de MIERCURI sunt intre 13:00-13:30 si rele intre 10:00-12:00
Joi, Ziua zeului roman Jupiter
Pentru ca purta numele lui Jupiter, zeul roman al cerului si al trasnetelor, taranii au pus ziua sub protectia Sfintei Joi, aparatoarea recoltelor de ploile cele rele si au inceput sa-si boteze vitele cu numele de Joiana, pentru a le feri de fulger.
Joia e “jumătate bărbat şi jumătate femeie”, consemna Elena Niculiţă-Voronca în cartea “Datinile și credințele poporului român”
- era ziua benefică dragostei şi căsătoriilor.
- se considera că cei născuţi joia vor avea noroc, mai ales în dragoste.
- în calendarul popular existau acum un secol „joile oprite”, zile în care ţăranii nu munceau.
Joia e bine să te tunzi, la fel şi să-ţi speli părul. - este o zi in care suntem mai joviali, mai veseli, mai optimisti, deci poate fi un moment bun pentru a ne intalni cu cei dragi, pentru a ne distra, pentru a iesi cu prietenii.
Orele bune ale zilei de JOI sunt intre 13.30-15 si rele intre 9-12.30
Vineri, Ziua zeiţei Venus.
Ultima zi de lucru a săptămânii se personifica în Sfânta Vineri, o bătrână blajină şi bună la suflet.În credinţa populară ,Vinerea era femeie. Este o zi benefică care stă sub semnul multor superstiţii şi interdicţii.
Potrivit tradiției, orice persoană care ține post în ziua de vineri își va realiza toate dorințele.
- asternutul schimbat vinerea anunta visuri urate;
- nu e bine sa incepi o calatorie vinerea, altfel vei avea parte de ghinion ;
- nu e bine sa începi să-ți confecționezi o haină vinerea, decât dacă o poți termina tot în aceași zi
- despre persoanele născute în ziua de vineri se spune că sunt frumoase, iubitoare, pasionale și pline de duh divin
- vineri nu se consumă absolut deloc usturoi, pentru că sâmbătă dimineața se crede că se împărtășesc îngerii
Orele bune ale zilei de VINERI sunt intre 10.30-12:00 ; si rele intre 7 :30-9 :00
Sâmbăta, a șasea zi a săptămânii.
Din punct de vedere biblic sâmbăta este ziua a șaptea a săptămânii, Sabatul ebraic. În calendarul popular al românilor Sâmbătă era o femeie
Văzută mai ales ca o zi nefastă, asemeni zilei de marți, este prin tradiție o zi a morților, zi în care le sunt aduse ofrande
Sâmbăta Mare, ultima zi a postului Paștelui, este declarată zi de odihnă. În această zi sfântă, dimineața, copiii și adulții merg, potrivit tradiției, îmbrăcați în haine noi, la biserică pentru a se spovedi și, unii dintre ei, împărtăși.
Credinţa populară spune că cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, prima zi de sâmbătă de după Învierea Domnului, la fel ca în toată această sptămână specială, dar mai cu seamă când se trage mai întâi clopotul la biserică, sunt norocoşi toată viaţa
- Sâmbăta nu e bine să speli, mai ales dacă ai rude decedate, cărora li se face pomană.
- Sâmbăta dimineaţa, până să răsără soarele, să nu mănânci, că atunci se împărtăşeşte îngerul tau
orele bune ale zilei de SĂMBĂTĂ sunt intre 9-10.30 si rele intre 6-7.30
Duminica este Ziua Domnului
În Europa și America Latină este considerată a șaptea zi a săptămânii, în timp ce în Statele Unite, Brazilia, Biserica Ortodoxă Română și în Biserica Catolică este considerată prima zi a saptămânii. Cuvântul provine din latinul Dies Dominus, adică Ziua Domnului.
Dumnezeu vrea ca să sfinţim ziua de odihnă şi să ne odihnim
Mergem duminica la Biserică pentru a ne reîntoarce acolo de unde am plecat: din raiul bucuriei, unde omul stătea faţă-n faţă cu Dumnezeu
- Nu e bine să faci treburi casnice și mai ales să gătești și să calci rufe duminica, nici să laşi patul nefăcut.
- Duminica nu se plantează şi nu se semăna, deoarece se credea că orice plantă se va usca.
- Duminica dimineaţa să deschizi uşa încă pe întuneric, că, de găseşte Maica Domnului deschis, intră şi lasă noroc
Orele bune ale zilei de DUMINICA sunt intre 16.30-18 :00 si rele intre 15:00-16.30