În Biserică Catolică, în Biserică Ortodoxă și în Bisericile Vechi Orientale botezul reprezintă una din cele șapte taine (sacramente). În religia ortodoxă, botezul se face la patruzeci de zile de la nașterea copilului, însă în ultimii ani, această perioadă a început să varieze într-atât încât părintii așteaptă uneori chiar și pană la vârstă adolescenței copilului pentru a-i oferi acestuia opțiunea de a-și alege singur religia.
Știm cu toţii că ne botezăm pentru a ni se ierta păcatele. Copiilor mici- păcatul strămoșesc iar adulților păcatele pe care le-au săvârșit până în momentul botezului. Scufundarea omului în apă reprezintă cufundarea omului vechi și ridicarea/ nașterea omului nou prin puterea Duhului Sfânt.
Asemeni tradiției înconjurării bisericii de 3 ori în Noaptea Învierii, și cristelnița se înconjoară tot de trei ori, cercul semnificând unitatea și continuitatea credinței în Dumnezeu. Scufundarea copilului, tot de trei ori, în apă simbolizeză purificarea sufletului acestuia, iertarea păcatelor și făgăduința credinței în Dumnezeu.
După acest moment, copilul este îmbrăcat cu haine noi, de cele mai multe ori albe, simbol al puritătii.
Lucrurile necesare în ziua botezului, pe care părinții sau nașii trebuie să le aducă la biserică:
- Pentru slujba de botez, părinții bebelușului trebuie să aducă la biserică ulei și vin pentru ungere și împărtășanie. Pot aduce și prăjituri și șampanie, că să celebreze acest moment plin de bucurie.
- Lumânarea de botez reprezintă lumina din sufletul fiecărui prunc botezat și este obligația nașului. Potrivit obiceiului, lumânarea trebuie să fie împodobită cu flori de crin, frunze de ferigă și floricele din floarea miresei. Crinul este cunoscută de toți credincioșii că fiind floarea Maicii Domnului, în timp ce ferigă se pune pentru că puncul să aibă spor și să fie sănătos că bradul. Mai mult, florile din floarea miresei se pun pentru că pruncul să nu aibă cununii legate.
- Panglica sau fașa de botez este de obicei de culoare albă, roz sau roșie pentru fetițe și albastră pentru băieți. În plus, această nu trebuie să fie nici scurtă pentru ca pruncul să nu se căsătorească prea repede, însă nici prea lungă pentru ca acesta să se căsătorească prea târziu.
- Prosop de mână, de culoare albă
- Prosop mare de baie, de culoare albă
- Un săpun, o cutiuță pentru pus smocul de păr pe care preotul îl taie
- Haine de botez pentru copil
- Cruciuliță cu lanț pentru copil
În unele regiuni ale țării se mai obișnuiește să se lase bănuți pe pieptul copilului, că să aibă parte de noroc, sau în scutec pentru a avea parte de un somn liniștit.
Din ce în ce mai des, părintii bebelușilor apelează la ursitoare. În vechime, aceste femei erau lăsate în aceeași cameră cu copilul. Ele veneau noaptea și preziceau destinul micuțului. În prezent, ursitoarele sunt fete tinere, de cele mai multe ori reprezentantele companiilor care se ocupă cu asemenea evenimente. Fetele vin la petrecerea copilului și îi fac urări dintre cele mai frumoase.
1 Comment
Pingback: taina botezului