A oferi și a primi cadouri de Crăciun este una dintre bucuriile sărbătorilor de iarnă. Cadourile de Crăciun reprezintă un moment pentru a-i surprinde și a-i încânta pe cei pe care îi iubim. Oamenilor le place să găsească sub brad cadoul perfect.
Chiar și astăzi, însă, în diferite părți ale lumii, copiii își deschid cadourile în zile diferite.
În Belgia, Germania și anumite părți ale Europei de Est, cadourile sunt despachetate pe 6 decembrie, de Ziua Sfântului Nicolae. Și în țări catolice precum Spania, Italia și Mexic trebuie să-și aștepte darurile până la Bobotează, pe 6 ianuarie.
Mulți copii din Europa de Vest au norocul să primească de mai multe ori cadouri în perioada vacanței de iarnă. Înainte ca Moșul să-și facă apariția, un alt domn generos cu barbă albă îi vizitează. În noaptea de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc pantofii și-i umplu cu desene, morcovi, prăjituri sau un pahar de lapte. Apoi, totul este aşezat lângă horn pentru ca Sfântul Nicolae și să le găsească. Dimineţa următoare, copiii sunt nerăbdători să gasească cadourile, revărsate peste pantofi.
În regiunea Bavaria din Germania, Krampus, o creatură jumătate om, jumătate ţap îl ajută pe Moş să îi pedepsească pe copiii răi. Potrivit folclorului european, Krampus îi urmăreşte pe copiii care nu au fost cuminţi şi are întotdeauna la el nuiele şi lanţuri.
În Catalonia, Tío de Nadal este un buștean gol de aproximativ 30cm. Tió a ajuns să se ridice în două sau patru picioare din bețe. Are o față pictată, largă şi zâmbitoare, acoperită de o pălărie roșie (o miniatură a barretinei tradiționale) și un nas tridimensional și aduce dulciuri tuturor copiilor. În Ajunul Crăciunului, Tío este băgat în foc, iar copiii aţâţă cu bețișoare până când explodează bomboane și cadouri peste tot.
Toronto organizează o paradă mare și magică a Moșului încă din 1905, care este sculptată în inimile multor copii canadieni. Când se întorc acasă de la Liturghia de la miezul nopții găsesc cadourile sub brad.
Vecinii fac schimburi de prăjituri de Crăciun făcute la una dintre numeroasele petreceri de gătit după belsnickling – un joc în care grupurile se costumează apoi sună din ușă în uşă, prin oraș, si oamenii trebuie să ghicească persoanele.
Locuitorii din Noua Scoție au făcut tradiție să doneze cel mai frumos și cel mai mare brad al lor către Boston, ca o mulțumire anuală pentru ajutorul de salvare al orașului american după explozia din Halifax din 1917.
În SUA, șosetele gigantice alb-roşii, deseori brodate cu numele unui membru al familiei, atârnă de șemineu pentru a fi umplute cu cadouri.
O potecă impresionantă de focuri de tabără este amenajată de-a lungul digurilor Mississippi pentru a-l ghida pe omul bun, renii săi zburători și, cel mai important, darurile sale, către casele copiilor.
În perioada Navidad din Puerto Rico, copiii așteaptă cel mai mult seara de 5 ianuarie, când vor ieși afară și vor umple cutii de pantofi cu iarbă. Cutiile sunt puse sub paturile părinților și bunicilor, iar dimineața vor conține dulciuri și cadouri de la cei Trei Regi, care le-au umplut după ce cămilele lor au tocat cu bucurie iarba.
În cea mai mare parte a Africii, Crăciunul este o sărbătoare religioasă și o oportunitate de a merge la Biserică, fără un accent specific pe cadouri. Țările care includ oferirea de cadouri, la o scară mică, în ritualurile lor de Yuletide includ Nigeria, Madagascar, Africa de Sud, Ghana, Zimbabwe și Kenya, unde kenyenii îl văd adesea pe Moș Crăciun aruncându-și renii pentru un jeep, bicicletă sau cămilă. Zambienii au o tradiție de a aduce daruri în Biserică pentru cei mai puțin norocoși și pentru cei internați.
În cea mai mare parte a Europei de Est, copiii trebuie să cânte la cină când vine vorba de primirea cadourilor. În gospodăriile rusești, pungile cu bomboane sunt de obicei vizibile atunci când recită o poezie sau cântă un cântec pentru Bunicul Frost în schimbul cadourilor.
În Polonia și Letonia copiii trebuie să cânte din nou o colindă înainte de a primi cadouri, iar această rutină se poate extinde chiar și cu mici dansuri și recitaluri de poezii.
Perioada Crăciunului în Australia echivalează cu zile deosebit de însorite, așa că localnicii văd ca fiind oportunitatea ideală pentru grătare în curte și petreceri în aer liber cu familia și prietenii. Coșurile cu tematică alimentară, care pot fi dăruite, sunt un cadou foarte apreciat la aceste adunări, de la coșuri cu brânză gourmet până la grămezi de fructe exotice și ciocolată delicioasă.
Asia
Având în vedere că doar o mică parte din țările asiatice sunt în principal creștine, de obicei nu se vorbește prea mult despre Iisus sau ieslea lui – cu excepția notabilă a Filipinelor și a populației sale majoritare catolică, dar acest lucru nu a oprit țări precum Japonia, Hong Kong și China de la îmbrățișarea spiritului magic al dăruirii de cadouri.
Sud-coreenii fac schimb de cadouri și adesea bani, iar generația mai tânără din China a dezvoltat obiceiul curios de a-și cumpăra reciproc mere învelite în hârtie colorată. Pe lângă faptul că este un cadou mai economic, denumirea chinezească pentru măr este similară cu cea pentru Ajunul Crăciunului, în plus fructul simbolizează norocul și pacea.
Filipinezii mai au tendința de a se „bombarda” unii pe alții cu felicitări de Crăciun și buchete minunate de flori de Crăciun.