Istoria turnului din Pisa
Ca orice oraș medieval italian prosper, Pisa a început să investească noua sa bogăție în construcția de clădiri grandioase. După ce a jefuit Palermo în 1063, guvernul orașului avea nevoie de un loc în care să expună toate comorile pe care aventurierii le aduseseră din Sicilia, așa că au decis să construiască “Câmpul Miracolelor”, care în cele din urmă va găzdui o catedrală, un baptisteriu, un cimitir și o clopotniță foarte înaltă. De fapt, turnul clopotniță trebuia să fie cel mai înalt din epoca sa.
Pisa și-a primit numele în anul 600 î.Hr. de la un cuvânt grecesc care înseamnă “pământ mlăștinos”. Ați putea crede că arhitecții catedralei ar fi ținut cont de tipul de subsol în timp ce construiau un turn clopotniță foarte înalt. Dar nu au făcut-o. Dând turnului o fundație nu foarte adâncă și relativ grea, l-au condamnat fără să vrea încă de la început. Dar abia când a fost construit al doilea etaj, turnul a început să se scufunde pe o parte. Din nefericire, era prea târziu pentru a mai da înapoi. Pe măsură ce construcția a continuat, constructorii au încercat să compenseze greșeala lor prin adăugarea de coloane și arcade mai înalte pe partea de sud a turnului. Dar, în momentul în care au ajuns la al patrulea etaj (din cele 8 planificate), au fost nevoiți să facă arcele din partea de sud cu 5 cm mai înalte decât cele din partea de nord, iar turnul a continuat să se încline. Neștiind ce să facă în continuare, constructorii au întrerupt construcția timp de aproape un secol.
Mai mulți ingineri au încercat, de-a lungul a sute de ani, să corecteze faimoasa înclinare. Când a reînceput construcția celui de-al treilea etaj, în secolul al XIII-lea, inginerii au încercat să oprească înclinarea construind drept în sus, dar centrul de greutate a fost dezechilibrat și turnul a început pur și simplu să se încline într-o altă direcție. Pe măsură ce construcția a continuat, turnul s-a așezat în cele din urmă înapoi în înclinarea spre sud, unde a rămas de atunci.
În prezent, turnul este stabil
Turnul a supraviețuit secole întregi încercărilor bine intenționate, dar greșite, de a-l îndrepta, inclusiv diferiți ingineri care au adăugat niveluri și arcuri de diferite înălțimi și un grup prea zelos care a săpat în jurul turnului pentru a deschide un tur subteran (ceea ce a contribuit doar la umplerea zonei cu și mai multă apă). Cineva a reușit în cele din urmă să îndrepte lucrurile în secolul XXI și, începând cu 2001, turnul a fost declarat oficial stabil, pentru cel puțin următorii 200 de ani. În 2008, inginerii au constatat că turnul nu se mai mișcă în mod oficial – prima dată în istoria sa.
Informații interesante despre Turnul înclinat din Pisa
- Turnul înclinat din Pisa ar fi trebuit să aibă o înălțime de 60 de metri. Cu toate acestea, după înclinare, cea mai înaltă parte a turnului atinge doar 56,67 metri în timp ce cea mai joasă parte este de 55,86 m.
- Scara din partea de nord are 296 de trepte până în vârf, în timp ce partea de sud are doar 294 de trepte.
- 7 clopote uriașe sunt în vârful Turnului Înclinat din Pisa
- Greutatea turnului este de aproximativ 14.500 de tone
- Galileo a fost botezat în baptisteriu în 1565
- Turnul Înclinat din Pisa este un sit al Patrimoniului Mondial
- A fost nevoie de aproape 2 secole pentru a finaliza Turnul Înclinat