Prăjitura clasică cu prune este foarte ușor de preparat și deosebit de gustoasă. Este un desert potrivit pentru lunile de vară și toamnă, atunci câng găsim diferite soiuri de prune dulci și aromate.
Ce ingrediente se folosesc pentru rețeta de prajitură cu prune?
- 300 g făină
- 100 ml lapte
- 125 g zahăr
- 7 g drojdie uscată
- 2 ouă
- 125 g unt moale
- Esență de vanilie
- 500 g prune
Cum se prepară prăjitura cu prune?
Pasul 1: Încălziți laptele ușor, adăugați 1 lingură din cantitatea de zahăr și presărați drojdia uscată peste lapte. Lăsați amestecul să se odihnească 5-10 minute, până când drojdia se activează.
Într-un bol mare, amestecați făina cu restul de zahăr și esența de vanilie. Adăugați ouăle și untul moale, apoi puneți treptat amestecul de drojdie până când obțineți un aluat omogen. Frământați ușor până când aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să dospească aproximativ 1 oră sau până când aluatul își dublează volumul.
Pasul 2: Între timp spălați, tăiați și curățați prunele de sâmburi. Tapetați o tavă cu hârtie de copt, puneți aluatul dospit și așezați jumătățile de prune într-un singur strat.
Pasul 3: Introduceți tava în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 de minute sau până când aluatul devine auriu și prunele sunt frumos caramelizate. După coacere, lasați prăjitura să se răcească puțin în tavă, apoi o tăiați în bucăți. Presărați puțin zahăr pudră înainte de servire.
Știați că?
Prunele sunt unele dintre cele mai vechi fructe cultivate de om. Ele au fost crescute și consumate încă din antichitate. Originea lor este situată în regiunea caucaziană, dar au devenit populare și au fost cultivate în întreaga lume. Prunele sunt cunoscute pentru conținutul lor bogat de fibre, vitamine și minerale. Ele sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina K și potasiu.