Sărbătorile și zielele de naștere constituie un bun prilej pentri a-ţi manifesta, printr-o felicitare , un buchet de flori sau un cadou, sentimentele de apreciere şi respect pe care le ai faţă de o anumită persoană sau față de familia acesteia.
“Un cadou trebuie gândit, cumpărat, ambalat, oferit. Trebuie să fie frumos, util și să provoace o adevărată plăcere celui care îl primește”, explică Aurelia Marinescu în cartea sa, Codul bunelor maniere astazi. Felul în care alegem să dăruim cadoul, implicarea în anumite detalii legate de ambalarea acestuia, mesajul care îl însoțește, toate aceste lucruri sunt în egală măsură importante pentru că alcătuiesc cartea noastră de vizită.
Însă, uneori, putem întâmpina dificultăți atât în alegerea cât și în oferirea unui cadou, cu atât mai mult când acesta este pentru o persoană cu care nu avem o relație foarte apropiată sau nu îi cunoștem foarte bine gusturile și preferințele.
Iată câteva reguli de care este bine să ținem cont atunci când vine vorba de cadouri:
Valoarea cadoului
Atunci când vine vorba de alegerea cadoului pentru persoanele dragi, din familie, putem să ne orientăm către orice știm că i-ar aduce bucurie persoanei respective, și, în funcție de bugetul disponibil, putem să alegem și cadouri scumpe.
Cand oferim un cadou unei persoane cu care nu avem o relație foarte apropiată, cadourile extravagante sunt de evitat, mai ales când sunt făcute cuiva care nu are acelaşi statut social. Întotdeauna preţul se pune pe intenţie şi pe povestea din spatele darului, nu pe valoarea finaciară.
Florile
Florile au un statut aparte, putând fi oferite atât sub forma unui buchet cadou cât și în completarea cadoului.
Nu se oferă sub nici o formă flori artificiale, indiferent de cât de bine sunt realizate.
Femeile sunt cele cărora le sunt oferite florile, bărbaților nu li se oferă flori. Dacă se merge în vizită într-o familie în care bărbatul este cel aniversat, se pot oferi flori soției acestuia.
Este recomandat ca florile să se ofere simple, făra ambalaj, însă, în ziua de astăzi, sunt disponibile numeroase aranjamente florale executate cu mult bun gust și eleganță. De asemenea, sunt apreciate și florile în ghiveci, în special în cazul persoanelor iubitoare de flori.
Florile se oferă întodeauna cu cozile în jos.
Florile pe care le primim trebuie puse imediat într-un vas special cu apă, de preferat în aceeași încăpere unde are loc evenimentul.
În nici o situație nu se refuză florile care ne sunt oferite în dar.
Vrei să oferi o carte? Nu scrie nimic pe ea
“Dedicații și autografe pot fi date numai de catre autori”, subliniază Aurelia Marinescu în Codul bunelor maniere astazi, care precizează că, daca vrei totuși să o însoțești cu un mesaj pentru cel care primește cartea, poti să apelezi la o carte de vizită sau o hârtie elegantă unde să transmiți câteva gânduri bune.
De asemenea, nu vom oferi nimănui cărți despre care nu știm nimic, nu le-am citit, sau nu am primit asigurări de la o persoană competentă că merită a fi citite.
Bani
Chiar dacă acest obicei de a oferi bani unei persoane în loc de cadou este unul tot mai răspândit, atât în familie cât și între prieteni, el este unul de evitat. Este recomandat să se ofere mai degrabă un cadou, ales cu drag.
Ce cadouri NU ar trebui să oferim
Nu vom face cadou sub nici o formă obiecte pe care le avem prin casă și nu ne sunt de folos. Putem să le oferim celor apropiați, dacă aceștia și le doresc, însă cu altă ocazie.
Nu vom oferi produse de toaletă, sau parfumuri persoanelor cu care nu avem o relație apropiată.
Nu vom alege să oferim în dar animale de companie, păsări sau alte “ viețuitoare”.
Evitați să oferiți în dar obiecte religioase.
Evitați să oferiți batiste, oglinzi sau cuțite (atât în Vest cât și în Est, sunt considerate ca un semn rău).
Cum primim cadourile și ce greșeli să evităm
Fiecare cadou trebuie primit cu considerație și apreciere, indiferent de valoarea acestuia. Chiar și în cazul în care nu este pe gustul nostru, nu este de bun simț să ne exprimăm nemulțumirea. Trebuie apreciat efortul și întenția celui care ni-l oferă, mai presus de cadou.
În nici un caz nu trebuie să refuzăm un cadou pentru că ar însemna să îl jignim pe cel care ni l-a oferit.
Când primim un cadou, îl vom deschide în fața persoanei care ni l-a oferit și nu îi vom strica niciodată bucuria protestând că este prea scump sau că nu trebuia să facă acest efort. Îi vom multumi politicos și îi vom transmite aprecierea sinceră.