În data de 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Apostoli Petru si Pavel, cei mai cunoscuți apostoli ai lui Iisus Hristos. Aceștia au propovăduit pildele lui Hristos pe mai multe continente, înființând totodată numeroase comunități creștine
Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel?
Sfântul Apostol Petru
Înainte de apostolie se numea Simon și a fost un pescar evreu din Betsaida, localitate pe malul nordic al lacului Genesareth, astăzi probabil el-Araj sau et-Tell, Israel. Este unul dintre primii discipoli ai lui Iisus Hristos și fratele mai mare al Apostolului Andrei.
Într-o zi, Petru şi Andrei erau la pescuit. După o noapte de osteneală, fără să prindă niciun pește, erau pregătiți să renunțe. Iisus, care se adresa poporului adunat de-a lungul ţărmului să îl asculte, s-a urcat în barcă si i-a invitat să-şi arunce plasele chiar acolo, aproape de plajă. Petru a spus atunci: “Învăţătorule, am trudit o noapte întreagă şi nu am prins aproape nimic; dar la cuvântul tău, voi arunca plasele” (Lc 5,5).
Şi pescuitul a fost minunat.
Petru, conştient de nevrednicia sa în fața acestui miracol, s-a aruncat la picioarele lui Iisus şi i-a zis: “Îndepărtează-te de la mine, Doamne, pentru că sunt un om păcătos” (Lc 5,8). Răspunsul lui Iisus însă a fost: “Nu te teme; de acum vei fi pescar de oameni. ” Mântuitorul i-a schimbat numele din Simon în Chefa („piatră” în aramaică), de unde și numele de Petru în greacă și latină.
Evanghelistul notează că Petru şi Andrei, “trăgându-şi bărcile la mal, au lăsat totul şi l-au urmat” (Lc 5,11). Destinul lor era de acum înainte legat pentru totdeauna de acela al lui Iisus, împărţind cu el bucuriile şi ostenelile, dar, înainte de toate, trăind ca şi el şi descoperind orizonturi inimaginabile până atunci.
Petru a fost unul dintre întemeietorii primei comunități iudeo-creștine din Ierusalim.
Este considerat conducătorul și unul dintre principalii organizatori ai Bisericii creștine. După ce a predicat aproximativ 30 de ani prin Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon, în ultima parte a vieții, a plecat la Roma unde a fost martorul și victima persecuțiilor împăratului Nero.
Sfântul Apostol Petru a murit răstignit pe cruce. La cererea sa, acesta a fost răstignit cu capul în jos, considerându-se nevrednic să fie răstignit precum Iisus Hristos.
“Răstigniţi-mă cu capul în jos ca să privesc către ceruri, acolo unde mă voi duce”
Tradiția catolică îl consideră ca primul Papă la Roma, întemeietorul Papalității.
Bazilica Sfântul Petru din Roma, Vatican ( în italiană- Basilica di San Pietro) este cea mai mare biserică din lume.
Sfântul Apostol Pavel
Născut în Tars și numit Saul la naștere, era din neamul lui Veniamin. A fost elev sub îndrumarea lui Gamaliel, un învățător al Legii iudaice din secolul I d.Hr.și conducător al uneia din principalele școli rabinice ale vremii.
Inițial, Saul era un adept al iudaismului ( cunoscut și sub numele de religie mozaică, după principalul profet evreu, Moise) și persecutor al creștinilor.
Este cunoscută întâmplarea de pe drumul Damascului care a marcat convertirea sa. Numit și întărit cu scrisori de recomandare de către Marele Preot de la Ierusalim, Saul se îndrepta spre Damasc, faimos oraș sirian. Pe drum are loc celebrul episod al convertirii sale instantanee ca urmare a vederii lui Iisus , Domnul Înviat, care-i reproșa blând: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?”.
Din acel moment, Saul nu s-a mai îndoit niciodată, până la moarte, de realitatea acestei viziuni.
Ca urmare a acesteia și-a pierdut vederea dar și-a recăpătat-o, însă, odată cu Botezul pe care l-a primit de la Anania din Damasc. Saul s-a transformat astfel brusc și misterios, din persecutor în misionar, apostol al lui Hristos.
După perioade de tăcere și solitudine, Apostolul Pavel a inițiat călătorii misionare în Cipru, Macedonia, Grecia și Asia. A predicat Evanghelia și a contribuit la constituirea de comunități creștine prin numeroasele sale scrieri. Scrisorile lui Pavel mai sunt numite azi și Epistolele Pauline.
În ultima parte a vieții sale a fost acuzat pe nedrept că ar fi profanat templul de la Ierusalim și a fost asaltat de o mulțime gata să-l ucidă cu pietre. Din mâna acestora a fost salvat de tribunul roman Claudiu Lisias, care, însă, a dat ordin să-l încătușeze și să-l flageleze. Această a doua parte a poruncii nu a mai fost executată întrucât Pavel a revendicat privilegiul său de cetățean roman.
Credințe și superstiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel
În calendarul popular, sărbătoarea poartă numele și de Sânpetru de vară şi marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului.
Conform credinței populare, sărbătoarea celor doi Sfinți Apostoli Petru și Pavel era anunțată de anumite repere cosmice și terestre: apariția licuricilor, amuțitul cucului sau răsăritul constelației Găinușei.
- La marile sărbători, când se spune că la miezul nopţii se deschide cerul, Sânpetru poate fi zărit, pentru o clipă, stând la masa împărătească, mereu în dreapta lui Dumnezeu. Mai mare fiind peste cămările cereşti, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, si mărunţeşte grindina, pentru a o face mai puţin periculoasă.
- Potrivit credinței populare nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să poată fi îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.
- Până la Sf. Petru este interzisă scuturarea merilor, altfel se spune că va cădea grindină peste holde.
- Se zice că atunci când Sf. Petru plesneşte din bici, din acesta sar scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici. Licuricii sunt blagosloviţi de sfânt ca să lumineze calea celor rătăciţi în pădure sau pe drumuri de munte.
- Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor nevoiași.
- Acum se „calcă” ceapa sau usturoiul. Sf. Petru, patronul agricultorilor, răspunde de starea recoltelor, căldură, ploaie şi îi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.
- Pentru a fi feriți de cele rele, în ziua de Sfântul Petru, oamenii poartă pelin și usturoi în buzunare.
Celor peste 260.000 de români, care îşi serbează onomastica în această zi de sărbătoare, le urăm fericire, multă sănătate şi voie bună! Numele care se sărbătoresc de Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt:
Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruţa, Petruş, Petrică, Pătru, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Paulina.