Consumul de ciocolată este adesea asociat cu bucurie și sărbători iar studiile confirmă faptul că ciocolata poate îmbunătăți starea de spirit și ne ajută să ne simțim mai calmi și mai mulțumiți.
Ciocolata nu este doar delicioasă, ci poate avea beneficii pentru sănătate, mai ales dacă concentrația de cacao este de 70% sau mai mare.
Atunci când consumăm ciocolată organismul produce serotonina, cunoscută și sub numele de hormonul fericirii. Și zahărul joacă, de asemenea, un rol important. Insulina eliberată facilitează traseul triptofanului (un aminoacid folosit de către organism pentru sinteza proteinelor care aduce beneficii corpului) către creier, unde generează fericire.
Ciocolata conține de asemenea nutrienți din plante numiți flavonoide care pot oferi beneficii pentru sănătate. Flavonoidele se găsesc în mod natural în fructe, legume, ceai sau vin roșu.
Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor întăresc beneficiile ciocolatei pentru sănătate, cum ar fi: îmbunătățirea fluxului sanguin sau scăderea colesterolului.
Motive suplimentare pentru care ciocolata ne face mai fericiți
În special, ciocolata neagră stimulează producția de endorfine. Dar nu este singurul motiv pentru care ciocolata ne face fericiți.
De exemplu, faptul că ciocolata se topește în gură este perceput de organismul nostru ca fiind o senzație foarte plăcută. Acest sentiment este transmis creierului și se declanșează producția de endorfine.
În plus, consumul de ciocolată include și un factor emoțional. În copilărie primim, adesea, ciocolată ca și recompensă sau doar ca ceva dulce. Aceste momente plăcute sunt evocate inconștient atunci când savurăm o tabletă de ciocolată.
Toate acestea înseamnă că relația dintre ciocolată și starea de spirit nu este una întâmplătoare. Iată că sunt astfel motive să avem întotdeauna un stoc de ciocolată în casă 🙂