Gestul de a săruta mâna cuiva ( a unei femei, a părinților, a bunicilor, a autorităților religioase/ spirituale sau a regilor/reginelor) semnifică admirația, respectul, devotamentul sau curtoazia și politețea.
La catolici există tradiția de a se săruta inelul de pe mâna papei iar în biserica ortodoxă se sărută mâna preotului ca un ritual sfânt și simbolic.
În cazul relațiilor dintre bărbați si femei sărutul mâinii unei femei reprezintă atât adorația și curtoazia dar și politețea și repectul față de aceasta. A săruta mâna unei doamne este considerat un gest foarte respectuos de salut din partea unui domn. Ca formă de salut politicos în lumea modernă acest gest a început să fie înlocuit de strânsul mâinii sau sarutul pe obraz, însă se pare că noi, românii, suntem printre cei care încă mai practică această formulă de politeţe față de doamne sau parinți și bunici. Să nu uităm nici de binecunoscuta expresie din limba româna „Sarut Mana”, o formă de salut care exprimă respectul și aprecierea.
Sărutul mâinii unei doamne are regulile sale:
- E nefiresc, incomod şi chiar lipsit de tact să săruţi mâna pe stradă, când se poate întâmpla să săruţi mănuşa şi nu mâna . Să aştepţi până ce partenera reuşeste să-şi scoată mănuşa, devine penibil pentru amândoi
- E lipsit de eleganţă să se sărute mâna peste o masă sau un scaun, să se smucească şi să se ridice mâna femeii până ajunge la buzele partenerului.
- Mâna partenerei trebuie prinsă cu întreaga palmă şi dusă către partener, nu ridicată pe o parte cu degetul mare în sus.
- Dacă stă jos, o femeie nu se va ridica niciodată de pe scaun când i se va săruta mâna sau îi este prezentat cineva.
- Nu se exagerează , un singur sărut este suficient.
- Nu se glumește niciodată pe seama acestui gest.