Stimaţi conducători auto, încercaţi să nu credeţi că dumneavoastră sunteţi singurii care nu greşesc, care nu încalcă regulile de circulaţie, care conduc fără cusur. Încercaţi să vedeţi în celălalt conducător auto un prieten şi nu un inamic, un rival în cine ştie ce raliu.
Încercaţi să vedeţi în pieton un amic, nu un adversar cu care luptaţi pe un ring imaginar. Încercaţi să zâmbiţi când vă vine să strecuraţi cine ştie ce „vorbuliţe dulci” printre dinţi: stăpânirea de sine vă face bine în primul rând dumneavoastră.
- Se spune că omul aflat la volan dispune de jumătate din calmul său obişnuit. Deci, pietoni, respectaţi dumneavoastră în primul rând regulile de circulaţie, dacă vreţi să fiţi respectaţi şi cruţaţi de accidente
- Dar si dumneavoastră, cel de la volan, nu uitaţi: salutaţi primul persoana cunoscută pe care o zăriţi pe stradă.
- Dacă aveţi o parteneră în maşină, deschideţi-i portiera la urcare şi la coborâre: un gest cam complicat, dar care face întotdeauna plăcere.
- Locul de onoare, după toate codurie manierelor elegante, – este cel din dreapta – spate, nu cel aflat în spatele şoferului.
- Într-un taxi, veţi ocupa întotdeauna locul de pe bancheta din spate
- Dacă invitatul dv. este un prieten apropiat, oferiţi-i locul de lângă dumneavoastră.
- Când aveţi doi invitaţi în maşină, oferiţi-le ambilor locurile din spate.
- Dacă sunt trei, oaspetele cel mai important va ocupa locul de lângă conducătorul auto
- Nu fumaţi în maşină pânu nu cereţi consimţământul celuilalt sau celorlalţi companioni.
- Dacă aţi condus pe cineva acasă şi dacă persoana este vârstnică sau o femeie, coborâţi din maşină şi conduceţi-o până la uşă. Dacă are mai multe pachete în mână, ajutaţi-o să le ducă sus, în casă.
- Sunteţi invitat de un prieten să faceţi o excursie cu maşina lui. Oferiţi-vă să plătiţi benzina, dacă refuză, gasiţi posibilitatea de a vă revanşa: plătind masa la restaurant sau oferindu-i un cadou.
- Dacă sunteţi şi dumneavoastră conducător auto, nu-l dădăciţi tot timpul pe cel de la volan, nu-l copleşiţi cu tot felul de sfaturi; sunt de cele mai multe ori, cumplit de iritante.
- Când ieşiţi din maşină, nu trântiţi portiera cu violenţa ce poate fi tradusă prin cuvintele” nu e maşina mea”.
- Nu lăsaţi scrum de ţigară, urme de noroi, hârtii, în maşina cu care aţi călătorit, dacă vreţi sa mai fiţi invitaţi şi a doua oară.
- Nu abuzaţi de bunăvoinţa celui ce v-a invitat în maşină, cerându-i să vă mai ducă şi într-un alt loc, abătându-l din cale.
( Extras din „Politeţea la toate orele zilei” , Editura Ceres, Colecţia „Caleidoscop” 1979 )