În preistorie, probabil, oferirea de cadouri a fost o practică comună ajutând la menținerea relațiilor de prietenie între diferite grupuri de oameni construind astfel legături de încredere.
Treptat, în secolul al XIX-lea, oferirea de cadouri s-a mutat de la începutul lunii decembrie către Crăciun, astfel încât, prin anii 1870, sosirea lui Moș Crăciun cu sacul său plin de cadouri în Ajunul Crăciunului a fost aproape universală în Anglia.
Obiceiul de a oferi cadouri în mijlocul iernii datează cu mult înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Multe culturi timpurii, cum ar fi romanii și nordicii, aveau festivaluri, care includeau oferirea de cadouri, în perioada solstițiului de iarnă.
Astăzi, a oferi cadouri pe 25 decembrie este sinonim cu Crăciunul, cu familia în jurul mesei şi cu un brad luminat de sărbătoare.
De ce sunt aşezate cadourile sub pomul de Crăciun
Ornamentele originale de Crăciun erau constituite din bomboane, produse de patiserie, prăjituri, mere și alte mici cadouri. Ciorapii erau plini de cadouri. De-a lungul timpului, ciorapii au rămas, dar ornamentele permanente le-au înlocuit pe cele comestibile. Odată cu trecerea timpului dimensiunile cadourilor s-au mărit. Cadourile prea mari pentru ciorapi au fost aşezate sub brad, iar bunătățile comestibile din brad au fost transferate către ciorapii de Crăciun.
De ce ne dăruim unii altora cadouri de Crăciun?
Obiceiul de a da cadouri de Crăciun unii altora vine din exemplul înțelepților, care au parcurs o călătorie lungă și anevoioasă pentru a-I oferi lui Hristos daruri pentru a-l onora și adora. Dăruirea de cadouri este astfel un simbol al iubirii. În perioada Crăciunului, ar trebui să ne reamintim de darul lui Hristos pe care ni l-a dat acum 2000 de ani și pe care îl primim în mod continuu.
Aceste daruri simbolizează nevoia noastră de a oferi darul lui Hristos altora, precum și nevoia noastră de a-l primi de la alții.