Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei se bucură de o cinstire deosebită la noi în țară, fiind considerat Apostolul ocrotitor al românilor sau creștinătorul poporului român.
Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume – Apostolul Lupilor- derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor, lupul.
Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peșteră care i s-a oferit că adăpost.
Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Noaptea Sfântului Andrei, dintre 29 spre 30 noiembrie, este o noapte încărcată de magie.
În ajunul sărbătorii Sfântului Andrei românii împlinesc tradițiile moștenite din strămoși, pentru a fi sănătoși, iar norocul și sporul să nu părăsească gospodăria lor.
- Credincioșii pun la încolţit o cană cu boabe de grâu lângă o icoană a Sfântului Andrei. Dacă acesta va creşte verde şi des, Noul An va aduce multe bucurii persoanei care l-a semănat.
- În ajunul sărbătorii, gospodinele împlinesc un străvechi ritual prin care să alunge spiritele rele, care risipesc belșugul casei : întorc vasele din bucătărie, oale și cratițe, cu gura în jos.
- Se ung cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă.
- Prin tradiție s-a observat că, totdeauna, gospodinele care în ziua praznicului prepară multe bucate ce conţin usturoi, vor petrece cu bine iarna.
- Unii credincioși împlinesc în această zi și ritualul ajunării până la amiază. Credincioșii care au împlinit acest ritual au constatat că au traversat iarna fără probleme și noul an a fost îmbelşugat pentru ei.
- În această zi, nu se împrumută nici un obiect din casă.
Condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna: dacă afară este senin şi cald, nu va fi o iarnă grea, În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semne de iarnă cu troiene.