În trecut moașa era de obicei o femeie în vâsta, cu experiență, și care o asista și o ajuta pe viitoarea mamă la aducerea pe lume a copiilor. Ea era astfel considerata și un fel de tutore al copilului nou născut și avea un rol important inclusiv în ceremonia botezului.
Ce rol are moașa în cadrul botezului
Tradiția legată de botezul copilului este încă foarte puternică la români. Moașa îşi asumă o responsabilitate asemănătoare unei naşe. În ziua botezului, împreună cu părinții copilului, moaşa aduce bebeluşul la biserică unde are loc evenimentul şi îl lasă pentru scurt timp în grija naşei pentru derularea ceremoniei. Tot aceasta spune, conform tradiției, “duc un păgan și voi aduce un creștin”, iar la întoarcere spune “am dus un păgan și am adus un creștin”.
În Oltenia, tradiția merge mai departe, pentru că moașa copilului merge apoi în ziua de Sf. Vasile la casa copilului cu un colac și un ban de argint, cadouri pentru copil și părinți, și cu colacul pus pe capul copilului îl dă de grindă, urandu-i acestuia să crească mare, sănătos și cuminte. Apoi moașa este asezată la masă și ospătată cu toată cinstea.
În zilele noastre există meseria de moaşă, aceasta fiind prezentă și în România. Aceste persoane sunt pregătite în facultăţi de profil care se ocupă de educarea viitoarelor mămici și sunt alături de acestea când nasc cât şi în perioada de după naştere. Moaşele din România s-au asociat în mai 2013, formând primul organism de profil al moaşelor licenţiate, Asociaţia Moaşelor Independente (AMI).