Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh reprezintă o sărbătoare foarte complexă, prăznuită pe parcursul a două zile. Este una dintre sărbătorile importante din credința creștin ortodoxă și are loc la 50 de zile după Pasti. Denumirea provine de la cuvântul latinesc “Rosalia”.
“Mai întâi, praznicul de Rusalii a fost o sărbătoare cu reminiscenţe păgâne (Sărbătoarea Trandafirilor), din vremea ocupaţiei romane. Rusaliile erau zâne frumoase, dar rele, care aduceau necazuri oamenilor. În timp, sărbătoarea Rusaliilor s-a suprapus peste praznicul creştin postpascal al Cincizecimii, Pogorârea Duhului Sfânt, iar Biserica a acceptat această asociere pentru a sfinţi această zi şi pentru a îndepărta reminescenţele păgâne.
În simbolul creştinismului, noi mărturisim despre Duhul Sfânt că El este Domnul de viaţă făcătorul, care din Tatăl purcede, cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit care a grăit prin prooroci. El este veşnic. Deci este fără început şi fără sfârşit, deofiinţă cu Tatăl şi cu Fiul. El are toate atributele Dumnezeirii şi este prezent şi activ în toate lucrările îndreptate spre lume ale Sfintei Treimi”, precizează părintele Valentin Fotescu, doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.
În ziua sărbătorii Sfintei Treimi, credincioşii se roagă pentru sănătate şi spor în casă în lăcaşuri care poartă hramul acestui praznic.
În biserici credincioșii aduc în ziua de Rusalii frunze de nuc şi flori de tei. După ce sunt sfinţite, aceste ofrande se împart credincioşilor și ele simbolilează limbile de foc pogorâte asupra apostolilor.
Tradiţia spune că :
- este bine ca ramurile verzi cu frunze de nuc şi flori de tei să împodobească ferestrele casei şi icoanele, având puteri protectoare împotriva ielelor şi a pagubei.
- în Duminica Cincizecimii, oamenii credincioşi văd pe cer dansul ieleleor, dar acestea nu le fac niciun rău.
- în această zi nu trebuie să vă certați din nou cu dușmanii voștri. În orice împrejurare, evitați provocările acestora pentru că pierderile materiale sunt inevitabile.
Iată câteva dintre cele mai importante obiceiuri românești care s-au păstrat de-a lungul timpului și care se țin și azi în anumite zone din țară:
- Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc
- în Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă
- În Muntenia şi Moldova, sătenii cred că Rusaliile sunt zâne ale apelor; de aceea ei evită să se scalde, pentru că există pericolul să se înece.
În ziua acestui praznic este bine să vă cumpărați o iconiță cu Pogorârea Duhului Sfânt. Acest obiect religios are să vă protejeze casa de pagubă, de furia dușmanilor și de evenimente dramatice. De asemenea, rugându-vă în zilele de duminică și de sărbători aveți prilejul să vi se îndeplinească dorințele secrete.